Studio Five

This project focused on architecture at a city scale. The brief asked for the site to be transformed into a transitional facility for women, creating a space that stimulated life outside of incarceration. Children up to the age of five, reside in the facility with their mothers. My aim for this project was to closely integrate the landscape into the site so that the residents and workers felt close to the nearby creek. Indigenous culture & history was a large driver in the brief. There is a large proportion of indigenous people incarcerated, so providing a space where they could connect with the site was essential. Additionally, through using the indigenous techniques and placement of residential and community-focused programs, I was able to mitigate the flooding issues, increase passive design, and emphasise views.

This brief was very interesting as it was on such a large scale on a very steep site. Accessibility and effective circulation were a big challenges with the topography and programs, but through careful massing, the design resolved the challenges successfully. Additionally, being a minimum security facility, security, fencing, and lines of the site had to be very considered. It was interesting to make boundaries that met the level of security required while maintaining the resident’s connection to the site and blending it the surrounding residential context.